Biolog John Bjarne Jordal

John Bjarne Jordal

 

Aktuelle prosjekter

Skjult mangfold av sopp i semi-naturlige enger vha. jordprøver, for Artsdatabanken

Prosjekttittel: "Hidden fungi of semi-natural grasslands in Norway: combining fruit body studies and eDNA". Dette artsprosjektet finansieres av Artsdatabanken 2022-2025 og har hovedvekt på beitemarkssopp (internasjonalt kjent som "CHEGD-fungi" basert på forbokstavene i en del av de aktuelle slektene: Clavaria, Hygrocybe, Entoloma, Geoglossum og Dermoloma). Deltakende parter er Norges Miljø- og Biovitenskapelige universitet (NMBU) v/Siri Lie Olsen (prosjektleder), NINA v/Tor Erik Brandrud, Marie Davy og Frode Fossøy, samt Miljøfaglig Utredning v/John Bjarne Jordal (sistnevnte er hovedansvarlig for feltarbeidet). Vel 70 lokaliteter over hele landet er plukket ut til kombinert jordprøvetaking og fruktlegemeregistrering. I 2022 ble 19 lokaliteter oppsøkt, og i 2023 er 37 lokaliteter tatt. 17 lokaliteter er planlagt i 2024, en del av disse i Nord-Norge. Foreløpig foreligger bare data fra 2022. Disse viser at miljø-DNA basert på jordprøver avslører mange ukjente arter og artskomplekser. Registrering av fruktlegemer kan også resultere i like mange og endog flere arter, men krever gjentatte besøk over flere år. Det viser seg også ved fruktlegemeundersøkelser at det er mange flere arter enn man trodde, og for å holde dem fra hverandre er det også i mange tilfeller påkrevd med såkalt DNA-sekvensering. Hovedresultatet så langt er at semi-naturlige enger har et vesentlig større artsmangfold enn man har trodd tidligere.

Faggrunnlag og oppfølgingsundersøkelser av foreslått prioriterte arter av beitemarkssopper i semi-naturlig eng, for Miljødirektoratet.

Jeg har utarbeidet et faggrunnlag (2013) med sikte på en handlingsplan for seks beitemarkssopper, dette inkluderer en vurdering av disse artenes egnethet som prioriterte arter etter den nye naturmangfoldloven. I 2013-2023 er det gjort supplerende undersøkelser i Sør- og Midt-Norge, samt i mindre grad Nord-Norge for å bedre kunnskapsnivået for disse artene og andre rødlistede arter, se egne rapporter. Under dette arbeidet er det gjort  mange innsamlinger av arter som er nye for vitenskapen, og beskrivelse av disse foregår. Noen nye arter er allerede publisert. Miljødirektoratet har i 2018 foreslått tinnvokssopp som en mulig prioritert art, og denne arten har dermed et særlig fokus i prosjektet.

Prosjekt på rødspore-sopper (Entoloma), for NINA/Artsdatabanken (2015-2017, med senere artikkel- og bokskriving).

Høsten 2014 kunngjorde Artsdatabanken innvilgelse av søknad om et artsprosjekt på rødspore-sopper, med NINA v/Tor Erik Brandrud som prosjektleder og Egil Bendiksen og John Bjarne Jordal som to av samarbeidspartnerne. Prosjektet gikk i tre år og ble avsluttet våren 2018. Det er gjennomført feltsamlinger i 2015 (Otta) og 2016 (Steinkjer) og workshops 2017-2024 med internasjonal deltakelse, bl.a. fra Nederland (Machiel Noordeloos), Russland (Olga Morozova) og Ungarn (Bálint Dima). Gjennom feltarbeid og DNA-undersøkelser er det funnet mange nye arter for Norge og for vitenskapen. Etter prosjektavslutning har bearbeiding av materialet fortsatt, artikler er produsert. I tillegg ble en bok med behandling av ca. halve Entoloma-slekta i Europa publisert i 2022. Et bind 2 (resten av Entoloma) jobbes det med, det er planlagt ferdig i 2025. Mer informasjon: se publikasjoner.

Rødlista 2021, medlem i ekspertkomitéen for sopp, for Artsdatabanken/NINA.

Artsdatabanken skal gi ut en revidert rødliste for arter i 2021. I den sammenheng har jeg  (som ansatt i MFU) deltatt i revidering av rødlista for sopp sammen med fagfolk fra bl.a. NINA, Naturhistorisk museum og Biofokus.

Den globale rødlista for sopp, for IUCN.

Den internasjonale naturvernunionen IUCN organiserer arbeidet med global rødliste for en rekke organismegrupper. Anders Dahlberg ved den svenske Artdatabanken har en koordinerende rolle. Jeg deltok i et europeisk prosjekt med rødlisting av sopp våren 2019, som ble avsluttet med en ukes samling i Cambridge, England. Et tilsvarende arbeid i 2020 ble utsatt pga. pandemien, men er gjenopptatt i 2021, og resultatene av dette forventes publisert sommeren 2021. Jeg har i 2019 hatt hovedansvar for rødlisting av 13 arter av beitemarkssopp. I 2021 planlegger jeg å arbeide med flere slike arter.

Prosjekt på truet natur, for Miljødirektoratet/Statsforvalteren.

Irsk myrklegg: I 2016-2019 er det foretatt registreringer av irsk myrklegg (VU) på kysten av Sunnmøre, Romsdal og Nordmøre, i 2019-2020 også i Trøndelag (munninga av Trondheimsfjorden). Denne er i Norge utbredt på kysten av Møre og rundt utløpet av Trondheimsfjorden. Det ble funnet mange nye lokaliteter og samlet ny kunnskap om bestandsstørrelse.

Solblom: I 2019-2021 er det foretatt kartlegging/overvåking av solblom (VU) på Sunnmøre og i Romsdal. Denne arten viser en meget sterk tilbakegang også på 2000-tallet.

Stor bloddråpesvermer: Bestandene av sommerfuglarten stor bloddråpesvermer (EN) er undersøkt i Sunndal, Eikesdal, Romsdalen, Tafjord og Geiranger (Møre og Romsdal) i årene 2018-2020.

Sunnmørsmarikåpe: I 2020-2023 ble det utført overvåking og nykartlegging av sunnmørsmarikåpe, en endemisk art som finnes omtrent bare i Fjord kommune, Møre og Romsdal. Undersøkelsene har vist mange nye lokaliteter, og bekreftet at denne arten er den mest fosserøyktilknyttede av alle norske karplanter.

Nipdraugmose: I 2020 og 2023 ble det utført overvåking og nykartlegging av nipdraugmose i Bremanger, Vestland fylke. Det ble funnet flere nye, viktige populasjoner, bl.a. den største enkeltforekomsten som hittil er kjent i Skandinavia. Denne arten finnes bare to steder i Skandinavia (Bremanger og Flora), og er en av våre sjeldneste oseaniske (havklima-tilknyttede) moser. Ellers i Europa finnes den bare i noen få bestander i Skottland.

Kalkskog med marisko: I Oppdal er kalkskog med marisko undersøkt og overvåket i flere år.  De siste par årene er overvåkinga overtatt av kollega Mathilde N. Lorentzen i MFU.

Oppdalssildre: dette er en sjelden art som finnes bare i Oppdal, i våte snøleier i fjellet opp mot breer over 1300 m o.h. Våre undersøkelser i 2021-2022 viser at arten fortsatt finnes, men særlig over 1500 m o.h.

Barlind og barlindtilknyttede arter: barlind (VU - sårbar) er  i tilbakegang. Noen kjente bestander i Molde og Ålesund ble overvåket i 2023 sammen med Ulrike Hanssen, MFU. I tillegg ble epifytter registrer med særlig vekt på potensielt barlindtilknyttede arter. En av de små soppartene vi fant er under beskrivelse som ny for vitenskapen.

Overvåking og skjøtsel av den prioriterte arten svartkurle, for Oppdal kommune og Statsforvalteren.

Oppdal har bl.a. mye kalkrikt jordsmonn, stort biologisk mangfold og mye artsrikt kulturlandskap. Den sterkt truete arten svartkurle har bestander flere steder i bygda og et par steder i fjellet. Disse lokalitetene er fulgt opp med tellinger, tiltak, veiledning og markdager helt siden en første skjøtselsplan i 2008. Senere er svartkurle blitt en prioritert art, og Statsforvalteren i Trøndelag støtter dette arbeidet. Det har vært oppnådd gode resultater ved å skille husdyr og svartkurle i perioden juni-august, og Oppdal er idag en av de viktigste kommunene for denne arten i landet. Jeg har gjennomført overvåking av denne arten i mange år. De siste par årene er overvåkinga overtatt av kollega Mathilde N. Lorentzen i MFU.

Funndata fra hele Norge, bearbeiding/klargjøring for import i Artskart, for Artsdatabanken og GBIF-Norge.

En rekke prosjekter med feltarbeid gjennom flere tiår har generert mye funndata som er sammenstilt i en standard databaseform og lastet opp på Internett. Dette er observasjoner som kommer i tillegg til funn som er innsamlet og sendt inn til diverse museumssamlinger – disse publiseres av de respektive museer. Nesten 178.000 observasjoner av flere tusen arter fra hele landet er gjort tilgjengelig i Artskart gjennom GBIF-noden og med undertegnede som dataeier. Arbeidet er utført i løpet av perioden 2012-2023. Jeg har mottatt tilskudd fra både Artsdatabanken og GBIF-Norge for å få gjort eldre data tilgjengelig. Nærmere 170.000 observasjoner er publisert i GBIF, i tillegg til at mange tusen belegg er levert til naturhistoriske museer. I tida etter 2018 er mesteparten av egne observasjoner lagt inn i Artsobservasjoner.

Referansegruppe for bevaring av skjøtselstrengende naturtyper, for Statsforvalteren i Møre og Romsdal og Vestland.

Statsforvalteren har opprettet fylkesvise grupper som kommer med råd og innspill til arbeid med skjøtsel av slåttemarker, kystlyngheier, naturbeitemarker mm. Jeg sitter i en slik gruppe både i Møre og Romsdal og Vestland fylker. Det er årlige møter.

Tidsskiftartikler, bøker

Er forfatter/medforfatter på mange artikler (dels engelskspråklige) om bl.a. sopp, lav, karplanter og moser. 2018-2024 har jeg vært med på flere artikler om slekta rødsporer (Entoloma). Det er også publisert flere artikler om lav og pyrenomyceter samlet i ulike prosjekter. Mer informasjon: se publikasjoner

Tilgjengeliggjøring av bilder

Det er de senere årene levert bilder til ulike formål, som Myrmuseet på Smøla, Bondens flora for ulike landsdeler, Norsk Fjordsenter i Geiranger, informasjonstavler i Åmotan, Sunndal og mange andre prosjekter.

Sist oppdatert 25.01.2024.